Törzsvásárlóink számára ingyenes ortopédiai szűrővizsgálatot biztosítunk. A szűrést Dr. Besze Tibor ortopéd és traumatológus szakorvos végzi mindkét üzletünkben. Az ingyenes ortopédiai vizsgálat előzetes bejelentkezéshez kötött. Lúdtalpas vagyok! Most mi legyen?

A láb elváltozásai nagyon sok betegségnek, panasznak lehetnek okozói. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy már gyermekkorban biztosítsuk a láb egészséges fejlődését!

Hogy épül fel a láb?

Hátul helyezkedik el a sarokcsont, mely a talajra támaszkodik. Felette előtte van az ugrócsont, mely a bokaizület része. Ehhez csatlakoznak az apró lábtőcsontok, az öt darab hosszú lábközépcsont, és végül az ujjak. Ez az ív adja a hosszboltozatot, a saroktól az ujjakig. Az öt lábközépcsont íve keresztirányban alkotja a harántboltozatot. A csontokat feszes szalagrendszer köti össze. A talpon és a lábszáron erednek az izmok, melyek az ujjak behúzásáért, a talp hajlító mozdulataiért felelnek. A talp a hosszanti és harántívnek megfelelően egészséges esetben három ponton támaszkodik: a sarokcsonton és a I. és V. lábközépcsont végén. A csontok egymáshoz való helyzete, a szalag és izom minősége adja meg a boltozatok magasságát, ezeknek lesüllyedését nevezzük lúdtalpnak.

Hogyan fejlődik a boltozat?

A csecsemő egyenes, teli talppal születik, nincs még lábboltozat! A sok kapaszkodó mozdulat, a mászásnál, felállásnál, járásnál történő munka a talpi rövid és a lábszár körüli izmok rendszeres, aktív munkája alakítja a boltozatot. Ennek kialakulásához 8-10 év kell. Izommunka nélkül nincs boltozat. A csecsemő izületi és szalagrendszere még laza.

Melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a boltozatok kialakulását?

A legfontosabb a genetika! A láb formája, a boltozatok megléte vagy hiánya elsősorban örökletes. Jelentős tényező a kötőszövetek rugalmassága, az izomrendszer megfelelő ereje. Nagyon fontos a testsúly. Hízással vagy fogyással mérhetően változik a boltozat magassága. Hormonális hatások is befolyásolják a láb szerkezetét.

Milyen következményekkel jár a hossz- és harántboltozat lesüllyedése?

Ha a haránt süllyed, a láb szétterül, a lábközépcsontok széttartanak, kialakul a nagyujj elhajlása és bütyök képződik. A láb olyan felületei érintkeznek a talajjal, ill. a cipővel, melyek nem teherviselő területek, így a bőr ezeken a helyeken megvastagszik, tyúkszemek alakulnak ki. A csont csonthártyagyulladással reagál a rossz terhelésre. Ha a talp nem tud gördülni, az ívek hiánya nem tompítja a rugalmatlan ütközést, az áttevődik az alsó végtagra, gerincre; térd, csípő, derék, és hátfájdalmak alakulhatnak ki.

Mi ronthat még a láb helyzetén?

Ha a baba lábát hamarabb terheljük meg az állással, járással, mint ahogy egyedül képes rá, az amúgy is puha szalagrendszer megnyúlik. Ha hamar adunk rá cipőt, kikapcsoljuk a talp automatikus kapaszkodó funkcióját, mely erősítené a talpi hajlítóizmokat. Később a passzivitással tudunk ártani. Ha sokat ül a gyerek a TV és a számítógép előtt, nem sportol – nincs izommunka. A hirtelen növekedésnél pedig szintén megnyúlnak az ízületi szalagok.

Hogyan előzhetjük meg a lúdtalp kialakulását?

Hagyjuk a kisbabát a saját tempójában fejlődni! Ne állítsuk, ne járassuk! Ne adjunk rá cipőt, amíg nem az utcán jár. Természetes talajon (kavics, fű, homok) hagyjuk továbbra is mezítláb járni.
Próbáljunk jó cipőt találni! A gyermek bizonyos fokú természetes bokabedőlése miatt hasznos az erős, zárt kéreg, mely tartja a bokát. Fontos, hogy a talp puha, könnyen hajlítható legyen, mert a kisgyermeknek még nincs kellő ereje keménytalpú cipőben gördíteni.
Végeztessünk rendszeres lábtornát, sportoltassuk a gyereket!

Mit tegyünk, ha a kialakult lúdtalp panaszokat okoz?

Ha a kisgyermek bokája nagyon bedől, érdemes kidöntött sarkú cipőt adni. Ilyenkor a cipősarok belső éle 3-5 mm-rel magasabb, mint a külső. A cipőtalp kidöntése jó helyzetben tartja a sarkat és mód van a boltozat kialakulására.

A boltozati problémák számtalan panasz forrásai. Ha a gyermekek mozgásszervi panaszai tartósak, jobb orvoshoz fordulni, hogy ő döntse el, valóban a lúdtalpban keresendő-e az ok. Hogy mindezt megkönnyítsük, gyermekcipőboltjainkban rendszeresen ortopéd szakorvos tart szűrést, mely törzsvásárlóink számára ingyenes.